Praha zelené město

Praha zelené město
Praha je město plné přírody

středa 19. června 2013

Historické uličky a průchody Nového Města

Nové Město na rozdíl od Starého Města, Malé Strany a Hradčan dnes netvoří čtvrť s původně zachovanými domy středověkého původu. Obraz Nového Města je již od konce 19.století charakterizován jako pražské "city". Jedná se především o čtvrť obchodní, finanční, správní, kulturní a zábavní. Přesto zde, jen malý kousek od živých obchodních tepen, nalezneme vzácně zachovaná zakoutí s historickou uliční sítí i domy. Většinou jsou takto zachovaná uskupení na místě bývalých vesniček a osad, které zde byly ještě před založením Nového Města. Mám rád tyto uličky, které ve  srovnání s hlavními staroměstskými přetíženými turistickými stezkami nabízejí klid, pohodu a odpočinek a spoustu zajímavých hospůdek, barů a kaváren. 

Průchod mezi ulicemi Spálenou a Opatovickou

Dvorek tvoří součást průchodu Spálená - Opatovická

Po průchodu dvorkem ze Spálené ulice se ocitneme v labyrintu uliček  tvořících bývalou osadu Opatovice, vzhled této části Nového Města  připomíná Staré Město - v Opatovické uličce můžeme vidět dům s klasicistní fasádou a s krásným kamenným barokním portálem.
 
Opatovická ulička

Všude je zachována i původní dlažba

Ulice V Jirchářích vytváří krásné zákoutí, které využili i filmaři v roce 1988 ve filmu: "Oznamuje se láskám vašim" s Lukášem Vaculíkem v hlavní roli. Ulice si zahrála válečné Drážďany a dům v popředí  "byl vybombardován".

Klasicistní a barokní domy v Mikulandské ulici



Žádné komentáře:

Okomentovat