Praha zelené město

Praha zelené město
Praha je město plné přírody

čtvrtek 10. října 2013

Ladronka

Praha 6 a Praha 5 mají na svém území největší počet zachovaných usedlostí z celé Prahy. Ta jimi byla dřív obklopena ze všech stran. Některé usedlosti jsou jen viniční domky, jiné velké statky a  ještě další dokonce malými zámečky, někdy i s krásnými parky a rybníky. Proto putování po pražských usedlostech začneme symbolicky na hranici Prahy 6 a 5 v Břevnově u zdařilé rekostrukce usedlosti Ladronka.

Odkud se vlastně vzal tenhle zajímavý název usedlosti s přilehlým obrovským parkem? Kdysi se v těchto místech rozkládaly velké vinice, které koncem 17. století zakoupil italský hrabě Filip Ferdinand de la Crone (čili česky hrabě F.F.z Koruny). Pro lid tehdejší doby bylo však jeho cizokrajně znějící jméno moc komplikované a tak mu začali říkat Ladrone, odtud vznikl i místní název Ladronka. No ale jak už to obvykle bývá, jeden výklad pro badatele v oblasti historických věd nestačí a tak jiný výklad odvozuje název z italského slova "ladrone", což česky znamená lupič. Hrabě místo proslavil tím, že zde nechal postavit zájezdní a ubytovací hostinec, který se nacházel při poutní cestě z Lorety do Hájku, takže značně prosperoval. V 19.století už lidé na poutě tolik nechodili a tak začal prosperovat méně, proto byl přeměněn na pronajímanou zemědělskou usedlost, aby aspoň něco vydělal. Ale nebyla to žádná sláva a tak usedlost v roce 1922 převzalo hlavní město Praha a rozdělilo jí na skromné byty pro chudinu, což jejímu stavu prospělo ještě méně a objekt zdařile chátral. Ačkoliv byl už v roce 1964 prohlášen kulturní památkou, podařilo se ho v sedmdesátých letech nakonec zdevastovat tak, že už sloužil jen jako sklad. Na začátku devadesátých let usedlost obsadili squateři s cílem vybudovat v jejích prostorách centrum nekomerční kultury, které se zaměřovalo na alternativní a okrajovou subkulturní scénu. Squateři zde v rámci svých omezených možností pořádali výstavy, diskusní setkání, přednášky, divadelní představení i koncerty až do konce roku 2000, kdy byli násilně vystěhováni. Následovala rozsáhlá rekonstrukce celé usedlosti včetně přilehlého parku a v roce 2005 tady bylo otevřeno kulturně-společensko-sportovně-gastronomické centrum celopražského významu. Rekonstruovaná Ladronka získala několik architektonických ocenění - například Stavba roku 2006. Ladronka jako usedlost se stala i s okolním rozsáhlým parkem místem pro všechny generace a všechny směry vyžití ve všech ročních dobách.


V nitru usedlosti se  ukrývají bowlingové dráhy, je tady i půjčovna kol a in-line bruslí a potřeb na pétanque nebo badminton. Nabízejí zájemcům i výuku in-line bruslení a vedle usedlosti si můžete zahrát také beach volejbal. 

V historické obytné budově nás zve úzké, točité, dřevěné schodiště do Gourmet restaurace Ladronka v prvním patře...

...kde se pod krásným dřevěným stropem můžete nechat rozmazlovat luxusem zážitkové gastronomie, kdy číšník před vás položí talíř se vzkazem od šéfkuchaře a přitom za vstřícné ceny...

... třeba v tomto intimním salónku

Kromě posezení uvnitř historické budovy nabízí
 posezení na vnitřní kryté i otevřené zahrádce a barbecue 


Z terasy restaurace i okolního parku je nádherný výhled na jižní část Prahy


Další zahrádka, vhodná třeba pro in-line bruslaře, je z vnější strany areálu

Zahradní úprava parku poblíž usedlosti

Na poutní cestě Z Lorety do Hájku bylo původně postaveno dvacet mariánských kapliček. Ty, co zůstaly zachovány dodnes, jsou postupně rekonstruovány. Tato se nachází v bezprostřední blízkosti usedlosti. 

V parku je obrovská síť různých cest pro různé účely, mezi nimi i 4,3 km dlouhý systém in-line drah, které se táhnou až k Vypichu


Na velkých loukách se každoročně konají hojně navštěvované kulturní a hudebních akce, např. na jaře pálení čarodějnic nebo na podzim největší festival volného času ve střední Evropě Ladronkafest. Po červnových povodních 2013 se tady konal i hudební festival United Islands 2013, který tady nakonec možná našel lepší prostory než na vlastních ostrovech.



Dodnes je patrný půdorys usedlosti jako čtvercového uzavřeného areálu s obytnou budovou...


...hospodářskými budovami...

...i několika branami


































































Žádné komentáře:

Okomentovat