Praha zelené město

Praha zelené město
Praha je město plné přírody

čtvrtek 11. července 2013

Střešovičky

Chtěli byste navštívit slavnou Zlatou uličku bez návalu turistů a bez vstupného? Jestliže ano, tak Vás zvu na procházku do starých Střešoviček na jižním úbočí střešovického hřbetu, jedná se o jeden z nejzachovalejších vesnických souborů na území Prahy vůbec. I když vlastně opravdovou vesnicí původně nikdy nebyly, jen dělnickou kolonií, vzniklou v 19. století. Dělníci si tenkrát své miniaturní domky přilepili přímo na pískovcové skály. Jádro historické vsi bylo vždy na hřbetu střešovického kopce v okolí Andělky a Norbertova.


Při vycházce nám může pomoci mapka, která znázorňuje vycházku  "Střešovičky" a sousední vycházku "Střešovická romantika", které je možné spojit dohromady. Případně můžete přidat i "Pás břevnovských usedlostí u potoka Brusnice" a Velký Břevnov a klášter svaté Markéty":



Na rozdíl od nedalekých Starých Střešovic, které  byly z velké části zdemolovány, případně nevhodně přestavěny, najdeme ve Střešovičkách skutečně původní atmosféru bývalé dělnické kolonie včetně starých domečků i hrbolatého dláždění (tzv. kočičích hlav). Střešovičky jsou těsně spojeny i s tvorbou malíře Karla Holana.

                           

Kaplička ve Střešovičkách

Ulicí ve Střešovičkách přicházíme do Střešoviček 
 
Před domky jsou zachovány malé pitoreskní zahrádky

Jako ve středomoří

I na malé posezení se místo najde...



... nebo na spoustu roztodivných předmětů a sousedskou atmosféru

Kamenictví

.
Nejstarší dům je bývalá viniční usedlost  č. 36/6, pozůstatek vinice Na Kocourkách ze 17. století. Až do roku 1784 tu stála osamoceně, později přibyl dům č.6/16 a pak další. 
 
Úzkou uličkou Na Kocourkách...


... vcházíme do středu vesničky, kde jsou krásné repliky plynových lamp, na rozdíl například od Staré Hostivaře na kratší noze, což jim víc sluší





Jak někde v Provensálsku


 

Dorazíme na malé náměstíčko


Posezení na náměstíčku 




 Minizahrádka



 "Zlatá ulička"

Zarostlý  světle modrý dům Na Kocourkách č. 6/16 je druhý nejstarší dům Střešoviček







Zezadu se domky opírají o skály

 


Jeden starý dům byl kvůli zchátralému stavu zbourán.Tak snad tu vyroste něco, co sem bude svým vzhledem aspoň trochu zapadat. Na místě zbouraného domu můžeme vidět, jak jsou tady stavení zabudovaná do pískovcových skal, včetně některých místností  přímo vytesaných do pískovce.

 



 



 
 




















Za zvoničkou začíná čtvrtička secesních činžáků


















































2 komentáře: