Praha zelené město

Praha zelené město
Praha je město plné přírody

čtvrtek 30. května 2013

Staré Bohnice


I I po připojení k Praze v roce 1922 zůstaly Bohnice jen malou osamocenou vsí uprostřed polí přiléhající k Zemskému ústavu pro choromyslné. Dnes je celý areál chráněn jako kulturní památka. V 70. letech bylo v jižní části Bohnic postaveno rozsáhlé sídliště. Tím krásnější je však překvapení návštěvníka když zabočí za roh do starých Bohnic a najednou si připadá, že se ocitnul na jihočeské návsi. Náves zdobí barokní statek Vraných s krásnými štíty a zachovanou stodolou, barokní fara, barokní zámek, klasicistní kostel a secesní dům s bývalou restaurací a kinem. Starobylá ves se prvně připomíná už roku 1158. Ze starých Bohnic pokračuje silnička malebným Bohnickým údolím do Zámků k Vltavě, kde je přívoz.


Stará ves se tulí v údolí, dnes ve stínu sídliště


Statek Vraných je chráněný jako kulturní památka


Jak dokládá nápis ve štítě, statek pochází z roku 1777

Zůstala zachována i stodola

Statek na návsi



Průhled bohnickou návsí

Sokolovna - secesní dům městského typu ve kterém bývalo kino a restaurace

Původně románský kostel, přestavěn klasicistně roku 1805

Fara, nad ní obecná škola, dnes Kolpigův dům

Bohnický zámek je dnes v areálu psychiatrické léčebny, není přístupný i těžko vyfotitelný
Pohled na zámek z areálu psychiatrické léčebny - jedná se o jednopatrovou pozdně barokní budovu z 18. století s mansardovou střechou, jejíž fasáda byla upravena klasicistně v 1.polovině 19. století. Zámku dominuje malá věžička s hodinami

Světlý dům se znakem řádu sv. Lazara Jeruzalémského je už od roku 1998 Hospic Štrasburk, který stojí v klidném dolíku v bezprostřední blízkosti psychiatrické léčebny. Budova původně sloužila jako obydlí pro hospodářský personál blízkého zámečku. A protože tu bývalo moc živo až do pozdních nočních hodin, tak si dům vysloužil pojmenování Štrasburk podle slavného libeňského hostince. 


V údolí směrem do údolí je bývalý hotel Zátiši í  s přistavěným (neomítnutým) sálem ve stylu geometrické secese. Celkový vzhled ale narušuje nevhodný novodobý štít

Drobná venkovská zástavba


Jsme vůbec ještě v Praze?.........Bohnické údolí ze staré vsi dolů k Vltavě do Zámků



6 komentářů:

  1. Neuvěřitelné, jaká je Praha taky vesnice :)
    Super články, zdar :)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za Váš blog. Nádherným způsobem dokumentujete mnohá místa, která znám, některá i docela důvěrně, jako třeba Bohnice, kde jsem vyrostla. Na statku Vraných bydlela paní knihovnice, ke které jsem chodívala do knihovny. Nejprve ve Starých Bohnicích, později do nové knihovny ve Visle. Jestlipak ještě žije. Ve starém bohnickém kině jsem viděla docela dost filmů. :) Cestu dolů k Vltavě ze Starých Bohnic znám taky velice dobře, chodívali jsme pod skály na procházky.
    Časem si projdu Váš blog celý, jak čas dovolí.
    Možná bych uvítala přidání okénka k odběru novinek, kde bych si mohla zadat svou e-mailovou adresu. Pokud by to bylo možné, byla bych moc ráda.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc děkuji za všechny Vaše komentáře. Co se týče okénka k odběru novinek, počítám s ním v dohledné době.

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, staré Bohnice jsou nádherný, srdeční záležitost... Nejkrásnější část Prahy!
    Úžasný fotky, v souladu s upozorněním dole se chci zeptat, jestli je možnost je od Vás získat a taky jestli máte k dispozici nějaký historický snímky těch míst (pohlednice atd.). Díky.
    Jana Zíková, janahlavackova@yahoo.com

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem velmi rád, že se Vám článek líbil. Ohledně fotek se Vám brzy ozvu přes e-mail

    OdpovědětVymazat