Praha zelené město

Praha zelené město
Praha je město plné přírody

neděle 18. května 2014

Hostivař tovární

Hostivař má nejlépe zachovanou a i krásně zrekonstruovanou starou tovární čtvrť, stylově rozloženou kolem ulice U Továren.  Industriální architektura je tu nádherná, však také není od ledajakého stavitele, ale projektoval ji sám slovutný architekt Bohumil Hübschmann, jehož vlastní vilu jsme mohli vidět při procházce Ořechovkou.


Při poznávání tovární čtvrtě nám může pomoci mapka - nás se tentokrát týká část napravo od Průmyslové, oblast nalevo bude popsána v samostatných článcích Hostivař přednádražní a Hostivař za tratí.



Zdejší tovární čtvrť začala vznikat už ke konci 19. století, kdy rozvoj průmyslu byl podnícen vybudováním železniční tratě. Dodnes tu můžeme vystopovat rozsáhlý systém železničních vleček protínající celou oblast. Jejich délka přesahovala 10 km a nejvíce se jich postavilo až v sedmdesátých letech 20. století.  Vlečky vycházely z východního zhlaví nádraží Hostivař.



Dnes tu najdeme většinou jen jejich torza v místech, kde přetínají staré vozovky. V mnoha prostorách mezi bývalými fabrikami jsou už koleje vytrhány a místo slouží jako zelené plochy.





V roce 1884 v Hostivaři kromě lomů, cihelny a čtyř mlýnů vzniká Červeného tovární výroba vagonových, vozových, automatických a jiných vah. V roce 1908 následuje podnikatel Hruška s továrnou grafických, knihařských a kartonážních strojů. Hned o rok později se objevuje nejslavnější továrna na úzkorozchodné dráhy v Českých zemích - firma Káš a Werner. Ještě před první světovou válkou vzniká Podhajského strojírna - budoucí TOS Hostivař.

Podhajského strojírna

V roce 1915 je založena firma J.M.Kašpar - továrna poživatin a cukrovinek, která vyráběla těstové zboží a karlovarské oplatky. Kromě ní v té době vzniká i spousta dalších menších firem. Po vzniku republiky začínají vznikat velké podniky a akciové společnosti. V roce 1921 to byla Pražská továrna na káble, spol.s r.o. - budoucí Kablo a dnešní Prakab. Etabluje se zde akciová společnost Hostivařské mlýny, pro kterou byly v letech 1919 - 22 podle projektu architekta Hübschmanna postaveny ve stylu art deco budovy mlýna se silem a pekárny.


  
Na začátku třicátých let se Hostivařské mlýny změnily na filmové ateliéry HOST. V samotné budově parního mlýna, kulturní památce industriální architektury, bylo koncem  čtyřicátých let zřízeno pracoviště Ústavu atomové fyziky. Zajímavostí je, že zde byl umístěn první jaderný urychlovač v Československu.



Zato v budovách bývalých pekáren jsou, jak i název jídelny hlásá, ateliéry do dneška,...

..., patří pod Studio Barrandov,...

...které tu není jediné, hned za rohem využívá zrekonstruované industriální budovy Film Studio Gatteo,...


...jež naproti přes ulici vybudovalo kulisy televizního seriálu Ulice...

...a v samotné budově studia najdeme zajímavě pojatou klubovou restauraci Gatteo, kde si skutečně připadáte jako v ateliérových kulisách, právě připravených pro natáčení

V přízemí  využívá velkolepost industriálního prostoru dětský podnik Koala...

...se spoustou atrakcí pro děti a restaurací pro dospělé v jedné gigantické tovární hale



Děti tu mají i deformující zrdcadlo jako v bludišti na Petříně

 
Také pisoáry jsou připraveny na různou velikost zákazníků


Schodiště do prvního patra,...



...kde je vlastní restaurace a různé salónky, v nichž se konají například taneční kroužky. Co je fantastické, tak veškeré zařízení je tu původní, včetně dveří s kruhovými okénky...

...i podlahou, atmosféru vhodně dobarvuje filmová atrapa

Pražské sklárny - z ulice...

...a z boku...




Procházka uličkou mezi nádražím a továrními halami









Správní budovy


Opravdová tovární výroba už byla ve čtvrti zrušena, ale zůstala po ní všudypřítomná industriální atmosféra

8 komentářů:

  1. Ježiš, to je pěkný! Já znám Hostivař tak málo! Udělám výlet, připravím foťák a užiju si to. Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, jsem rád, že se článek líbil. Až tam budete, tak to můžete spojit se Starou Hostivaří - viz.stejnojmenný článek a chystám i články o Hostivaři přednádražní a Hostivaři za tratí.

      Vymazat
    2. Rozhodně se budu těšit! Vaše články jsou úžasný :)

      Vymazat
  2. Skvělý článek, konečně vím alespoň, kde byl objekt pekárny. Pracuji v objektu ateliérů a snažil jsem se něco o objektu najít, ale marně. Děkuji za informace

    OdpovědětVymazat