Praha zelené město

Praha zelené město
Praha je město plné přírody

pátek 20. září 2013

Jenerálka

Jenerálka je jen malá osada, ztracená na křižovatce silnic hluboko v Šáreckém údolí. Všude je to odsud do kopce. Původně byla Jenerálka jen hospodářský dvůr. Dnes má asi  40 popisných čísel. Původně patřila pod Nebušice, ale potom byla překatastrována pod Dejvice. I když je Jenerálka jen malinkou osadou, patří jí prvenství nejslavnější paleolické lokality v Praze, jedná se o místo jednoho z nejstarších osídlení v Praze  vůbec. Nejvýznamnější budovou je zámeček Jenerálka, po němž se celá osada jmenuje. Jméno má od slova "generál", protože tu prý v 18.století sídlil rakouský generální štáb. V roce 1922 byl zámek přeměnen na domov legionářů-invalidů. V době socialismu tady byla Tesla a zámeček v držení socialistické organizace chátral. Dneska je v krásně opravené budově Mezinárodní baptistický teologický seminář. Pro veřejnost je uzavřen, navštívit můžete pouze baptistickou studovnu v otevíracích hodinách.
 

V době protektorátu zámeček neblaze proslul jako dětský domov s velmi ostrým režimem pro děti popravených rodičů

 V tomhle klasicistním domku bývala dřív výletní zahradní restaurace Jenerálka. Dneska najdete místo ní zajímavou restauraci hned vedle u Šáreckého potoka, který jak můžete dodnes vypozorovat, sloužil jako mlýnský náhon - jmenuje se Chorvatský mlýn a mají tu speciality středomořské kuchyně, které si můžete dát i na zahrádce.


 Novogotická předměstská vila připomíná myslivnu

Národní památkový ústav

Barokní kostel sv. Jana Nepomuckého s hezkým dovětkem "V trníčku" stojí na malém kopečku obklopen z jedné strany obloukovitou uličkou malých přízemních domků

2 komentáře:

  1. Praha je jedno z nejkrásnějších měst, tajemná, s bohatou historií. I když v Praze střídavě bydlím, netuším, jak krásná opravdu je. Psaní je velmi zajímavé, poutavé, ale přitom nezahlcené přemírou informací. Vaše příspěvky mi přímo dělají "chutě" na Prahu, získávám jiný pohled. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Vám za komentář a pochvalu,velmi si toho cením. V Praze můžete stále něco objevovat. Praha je nepředstavitelně velká škála mnoha různorodostí a zajímavostí ,kterých je tolik ,že ji ani za celý svůj život nikdy nikdo neprobádá úplně celou :).

      Vymazat