Praha zelené město

Praha zelené město
Praha je město plné přírody

úterý 17. prosince 2013

Šafránka

Bývalá hospodářská usedlost Šafránka stojí na svahu Břevnova, na samotné horní hraně strahovské plošiny spadající do údolí Motolského potoka s překrásným panoramatickým výhledem na Motol a Košíře. Je zapsaná jako kulturní památka. V těchto místech byla doložena už ve 14. století vinice s  viničním domkem, která patřila malostranským měšťanům Divišům z Ejzíře. Současná usedlost však vznikla až na konci 18. století, první zmínka jména Šafránka se objevuje až v roce 1784. V polovině 19. století byl k obytné budově přistavěn hospodářský dvůr a v roce 1926 byla navíc přistavěna konírna. Téměř do konce 20. století sloužila Šafránka Státnímu statku hl. m. Prahy k zemědělské výrobě. Když zemědělci usedlost opustili, objekt začal chátrat, až nakonec na sklonku devadesátých let 20. století celá usedlost vyhořela. Měla však štěstí a v nedávné době byla zachráněna úpravou na luxusní rezidenční komplex podle projektu architekta Václava Lukase. Kéž by podobný osud citlivé rekonstrukce potkal i jiné nevyužité a chátrající historické objekty v Praze.

Vpravo obytná budova, vlevo objekt fitness obezděný opukovým zdivem
Jižní průčelí klasicistního obytného domu



 V areálu usedlosti stávala i osmiboká kaplička. Ta se bohužel zřítila, ale na jiném místě ve dvoře byla postavena její replika.

Výhled na vilovou čtvrť Cibulka na protějším košířském svahu. V popředí sídliště Homolka v Motole pod známou stejnojmennou nemocnicí. V pozadí rozsáhlý lesní masiv přírodního parku Košíře - Motol.

Žádné komentáře:

Okomentovat