Praha zelené město

Praha zelené město
Praha je město plné přírody

neděle 1. prosince 2013

Vilový Motol

Motolská vilová čtvrť (na obrázku přímo pod námi) leží v údolí obklopeném přírodním parkem Košíře-Motol, kde mezi lesy prosvítá jasně zelená barva golfového hřiště. Golf má v Motole dlouhou tradici, golfový klub tady vzniknul v roce 1926 a hrálo se tu, byť i na jiném místě, už ve dvacátých a třicátých letech 20.století. Klub byl také majitelem golfového hřiště v Klánovicích, které bylo zničeno v padesátých letech jako buržoázní přežitek. V roce 1974 bylo otevřeno 9ti jamkové golfové hřiště na dnešním krásném místě u lesoparku, kde se  z terasy klubovny otevírá netradiční pohled na Prahu. Kuriozitou tohoto hřiště jsou letadla, která přistávají bezprostředně nad hlavami hráčů a turistická stezka, která ho přetíná- takže se tu mísí golfisté, letci, turisté a cyklisté.




Mnozí si myslí, že vilové čtvrtě jsou jen na Praze 6, a potom na Hřebenkách a Malvazinkách. Mohou být  pak překvapeni, když se ocitnou třeba právě v Motole. Je až udivující, kde všude první republika stihla za svých dvacet let postavit pěkné a útulné vilové čtvrtě. Nemůžeme si nevšimnout, že výstavba neprobíhala tak jako v dnešních satelitech - bez jakéhokoliv urbanistického plánu a domy stavěné stylem každý pes jiná ves. Jakoby se vkus z českých zemí po druhé světové válce poznenáhlu vytratil. U čtvrtí vilek, vzniklých ve 20. a 30.letech minulého století tomu bylo úplně jinak, a nejednalo se přitom jen o renomované čtvrtě typu Ořechovka, Hanspaulka a Baba. Na různých příhodných místech tehdejší Velké Prahy, i třeba odděleně od souvislé zástavby, vznikaly ucelené urbanistické celky, většinou s náměstíčky, kde byly hospůdky, trafiky, koloniály a další živnosti. Co je však ještě zajímavější, i domky byly stavěné v jednotném stylu, většinou jako symetrické dvojdomky či trojdomky, které měly na opačné straně ulice svůj zrdcadlový obraz. Bohužel takto ladně uspořádaná krása byla v nedávných letech narušena nenechavými "kutilskými" úpravami. Tito vylepšovatelé museli dát vždy alespoň do jedné půlky dvojdomku přinejmenším jiná okna a pokud možno, tak jinou omítku než soused. Tak nevím jestli je to tím, že spolu nemluví anebo mezi sebou soutěží, kdo svojí polovinu domku více poničí. S tím už jsme se setkali v mnoha částech Prahy, snad nejvíce to zabolelo žižkovskou kolonii Domov. To byl jeden z důvodů, proč jsem byl nucený fotit v Motole kolikrát jen půlku dvojdomku.
Ale i tak v motolské vilové čtvrtičcce zůstala, jak se můžete sami přesvědčit, spousta krásných domků pro potěchu oka. Stačí vystoupit na zastávce tram "Vozovna Motol", přeběhnout loučku a potok a ocitneme se v ulicích plných barevných domků.


Samostatná vilka ve stylu rondokubismu...

...s detailem štítu, kde se to přímo hemží samými kolečky, obloučky a půloblouky...


 ....a vchodem jak do domečku hobitů


Okenní šambrány z režného zdiva, nalevo vykukuje půlka dvojdomku po  "úpravě", s  odstraněnými původními prvky

Jiná obdoba dvojdomku s jednou původní a jednou "modernizovanou" částí

Původní polovina si zachovává své rondokubistické kouzlo, i vchodový prostor je řešen jako půloblouk

Břizolitová omítka starým domkům moc nesvědčí

Někdo se tady zřejmě pokouší půloblouk zazdít a dát tam dveře, z levé strany už je lešení...kdoví co se vilky vyklube

Tato krajní vilka v původní podobě má zachovanou i starou dřevěnou prosklenou verandu....

...a na ní navazující prostřední je vzorovým příkladem jak by rekonstruovaný domek mohl vypadat...

...i takhle, snad až na zazděný obloukový vstupní prostor

Dvojvilky působí velmi útulně a jsou usazeny v terénu jako hříbky v lese


Vilová čtvrť má nádherné přírodní okolí s potokem...

...a s několika rybníky


Některé rybníky jsou obývané divokými kachnami....

... a lidem slouží na dívání...


...jiný slouží lidem na koupání...

...i když podle rákosí by se dalo typovat, že tu budou ilegálně ukrývat divoké kachny a navíc bez zaplacení vstupného



Na závěr se podíváme na několik málo solitérních vil. Na obrázku je jedna z mála těch velkých, které se tady vyskytují. Tato by se svým majestátním vzezřením dobře zapadla i na Praze 6 nebo na Vinohradech.

Jiná velká soliterní vila, pěkně zrekonstruovaná



No řekněte není tu krásné bydlení ? Přitom jen kousíček od tramvaje, která je za 20 minut přímo na Václavském náměstí

Solitérní novoklasicistní vila


Žádné komentáře:

Okomentovat