Praha zelené město

Praha zelené město
Praha je město plné přírody

středa 25. prosince 2013

Dolní Krč

Dolní Krč na rozdíl od té Horní dopadla velmi špatně. Při výstavbě Jižní spojky byla skoro celá zbořena a tak se dnes můžeme podívat jen na kapličku smutně stojící v prostoru bývalé návsi, zámek s částí parku a rybníky a několik málo domů. Bývalou ves tak dneska spíš připomínají jen názvy některých ulic, jako třeba Za Obecním Úřadem, kde najdeme jen malou sokolovnu i se sokolem na střeše (samozřejmě ne živým), nebo Na Staré Cestě, Nad Obcí I, Nad Obcí II a podobně.

Nejvýznamnější budovou Dolní Krče býval zámek připomínaný už v roce 1273. Zajímavostí je , že se jí podařilo dobýt Janu Žižkovi. Potom tvrz majitelé zanedbávali, až byla v době bitvy na Bílé Hoře už zcela pustá. V roce 1627 získal tvrz se dvorem řád obutých karmelitánů od sv. Havla, ti tady potom měli své vrchnostenské sídlo. V 19.století byla provedena přestavba ve stylu anglické novogotiky a zámek byl rozšířen v jižním křídle o velký sál. K zámku patřily i hospodářské budovy - dnes zbourané, zámecký park s rybníky a pivovarem a především rozsáhlé pozemky v okolí. Ty jeden z posledních majitelů statkář Welzl plánoval rozparcelovat na zahradní město rodinných domků. Z velkolepého projektu se však podařila zrealizovat jen malá část. V roce 1948 byl veškerý majetek Welzlovy rodiny znárodněn - ten pak její potomci dostali po restituci zpět. Zámek však prodali a dnes je z něj čtyřhvězdičkový hotel s názvem Chateau St. Havel jako reminiscencí na historii zámku.

Zámek svým vzezřením připomíná malou Hlubokou
Zámecká restaurace je využívána i pro pořádání svateb

Zámecká předvánoční stmosféra

Golfový driving, kde odpalujete míčky na hladinu velkého zámeckého rybníka

A už jsme na bývalé návsi, kde dneska stojí osaměle kaple sv. Anny. Její historie začíná v roce 1859, kdy si tady místní věřící z vlastních peněz postavili malou kapličku. Na jejím místě pak byla v roce 1881 postavena větší kaple už v dnešní podobě, postavena byla podle "místní tradice" zase ze sbírek místních věřících. V roce 1979 se bourala z důvodu výstavby Jižní spojky celá Dolní Krč. V té době už byla kaple v hodně špatném stavu, neboť byla naposledy opravována v roce 1941 a tak ji hrozilo zbourání. Naštěstí k tomu nedošlo a jako skoro jediná z původní zástavby přežila až do dnešní doby a slouží církvi československé husitské.



Dominanta čtvrti býval hotel Klimeš, kde byla i restaurace s velkým sálem až pro 2000 osob, zahradní restaurace, cukrárna a stejnojmenný biograf (po znárodnění přejmenovaný na Oddech). Hotel se bohužel nedožil dnešní doby a podlehl dálnici. Zajímavostí bylo, že "krčským nářečím" se říkalo vždy Klimš, U Klimšů, nikoliv Klimeš, U Klimešů. Z pohledu na obrázku stával níže napříč pod kapličkou pod budovou Šimsova sanatoria v lese na obzoru.



V domě na horním obrázku je výklenek se sochou Panny Marie


Strmá stará dlážděná Krčská ulička s asfaltovými záplatami

Na rohu Zachovy a Krčské ulice najdeme tuto hezkou secesní vilu s vyřezávaným dřevěným balkónem

Žádné komentáře:

Okomentovat